Opakowania z tworzyw sztucznych są nie tylko praktyczne, wydajne, tanie i bezpieczne. Dodatkowo zastąpienie ich opakowaniami z alternatywnych materiałów mogłoby mieć liczne negatywne następstwa dla gospodarki i środowiska. To podstawowe wnioski przedstawione ostatnio przez austriacką niezależną firmę konsultingową Denkstatt, która od wielu lat doradza na forum międzynarodowym w sprawach zrównoważonego rozwoju. Zgodnie z opracowaniem „Wpływ opakowań z tworzyw sztucznych na zużycie energii i emisję gazów cieplarnianych”, które jest już dostępne na stronie internetowej PlasticsEurope:
Wg Denkstatt wszystkie 7 grup opakowań z tworzyw sztucznych, które wzięto pod uwagę w analizie, wykazuje większe korzyści dla środowiska niż gdyby zastosować opakowania z materiałów alternatywnych. Na ten pozytywny wynik mają wpływ zarówno większe oszczędności w fazie użytkowania wyrobu, jak i korzyści wnoszone przez recykling i odzysk po zakończeniu cyklu życia wyrobu.
Ale to nie jedyne wartości dodane, wynikające z wykorzystania tworzyw sztucznych w opakowaniach. Dzięki pakowaniu świeżej żywności w takie opakowania, straty żywności są o co najmniej 10% mniejsze niż w przypadku opakowań z alternatywnych materiałów, co oznacza oszczędności emisji CO2 o 22 mln t. Na przykład w przypadku pakowania mięsa oszczędności emisji są 13 razy większe, niż emisja CO2 powstająca przy produkcji opakowania z tworzyw sztucznych. Ostatnio opublikowany skrót nowego studium Denkstatt, jak i pełna wersja (w języku polskim), są dostępne na stronie: http://www.plasticseurope.pl/centrum-informacji/publikacje.aspx
Kontakt:
Anna Kozera-Szałkowska
Communication Manager
PlasticsEurope Polska
ul. Trębacka 4 p. 109
00-074 Warszawa
tel. +48 (0) 22 630 99 03
faks: +48 (0) 22 630 99 10
mobile: (+48) 695 915 917
e-mail: