Poleć znajomemu drukuj drukuj

Battenfeld Press Room

WITTMANN BATTENFELD - Power For Future. 5 lat Wittmann Battenfeld.

Od 5-ciu lat właścicielem Battenfeld jest firma Wittmann. Ostatnie 5 lat to okres zmian i dalszego intensywnego rozwoju naszej firmy. To czas wprowadzenia do oferty maszyn serii Power, rozszerzenia asortymentu maszyn o nowe wielkości i konstrukcje a także opracowania wielu nowatorskich technologii wtrysku. Korzystając z jubileuszu chcemy krótko przedstawić naszą aktualną ofertę.

MicroPower 5-15t

Wtrysk mikro wyprasek to ciągle dynamicznie rozwijająca się grupa wymagająca maszyn o bardzo specjalnej konstrukcji. W roku 2013 Wittmann Battenfeld zaprezentował produkcję mikro wyprasek w technologii wtrysku wielokomponentowego i wtrysku płynnych silikonów LIM.  Urządzenia MicroPower to jedyne w swym rodzaju konstrukcje, zaś Wittmann Battenfeld był prekursorem i pozostaje wiodącym dostawcą wyposażenia dla tego segmentu produkcji.

EcoPower 55-300

Energooszczędne, czyste i kompaktowe, to cechy maszyn elektrycznych EcoPower.  Wtryskarki elektryczne to połączenie precyzji działania z najniższymi kosztami eksploatacji. Dzięki nowoczesnej konstrukcji, a także odpowiedniej organizacji produkcji Wittmann Battenfeld stworzył maszyny, których cena jest konkurencyjna w stosunku do wtryskarek hydraulicznych.  Wtryskarki EcoPower posiadają bezpośrednie przeniesienie napędów i są pozbawione przekładni pasowych, co gwarantuje ich najwyższą dokładność i powtarzalność działania, bez potrzeby kalibracji. W wyposażeniu standardowym maszyny EcoPower wyposażone są w układ hydrauliczny umożliwiający obsługę form wtryskowych wyposażonych w rdzenie hydrauliczne. Sukces maszyn EcoPower jest już dziś widoczny w zmianie struktury zamawianych maszyn. W roku 2013 co trzecia zamówiona przez naszych klientów wtryskarka była maszyną elektryczną.

HM 35-300t

Wtryskarki hydrauliczne są najczęściej wykorzystywaną grupą maszyn do przetwórstwa tworzyw. Dzięki swej elastyczności mogą spełnić bardzo specyficzne wymagania produkcyjne. Dzięki zaś nowoczesnym rozwiązaniom w zakresie napędów SerwoPower mogą zapewnić dodatkowo bardzo znaczące oszczędności w zużyciu energii.

MacroPower 400-1600t

Kompaktowe, modułowe i precyzyjne wtryskarki MacroPower o siłach zamykania 400-1600t to nowy wymiar najwyższej precyzji działania, szybkości, niewielkich gabarytów i modułowej konstrukcji, wśród dużych wtryskarek.  W roku 2013 uzupełniliśmy naszą ofertę o wtryskarki o sile zamykania 1300-1500-1600t. Poszerzenie asortymentu było możliwe również dzięki oddaniu do użytku nowej hali montażowej w naszym zakładzie produkcyjnym w Kottingbrunn.

MacroPower E Hybrid 400-700t

Wtryskarki MacroPower E budowane są w oparciu o wtryskarki MacroPower są jednak wyposażone w energooszczędny napęd SerwoPower a także w pełni elektryczną jednostkę wtryskową. Cechą szczególną jest właśnie jednostka wtryskowa pozwalająca na realizację etapu wtrysku z szybkością  450 mm/sec. Precyzja działania, wysoka szybkość wtrysku połączona z niewielkim zużyciem energii to idealne rozwiązanie w produkcji opakowań i cienkościennych detali.

TM 180-500t

Seria maszyn TM bazuje na 3 płytowej konstrukcji i 5-cio punktowym podwójnym kolanowym układem zamykania. Maszyny oferowane są w wielkościach od 180 do 500t siły zamykania. Wtryskarki kolanowe to wysoka wydajność, prosta obsługa i konserwacja a także niskie zużycie energii.

TMXpress 160-450

Wtryskarki szybkobieżne dzięki specjalnym akumulatorom oferują bardzo duże przyspieszenie i wysoką szybkość wtrysku. Są to maszyny przeznaczone głównie do zastosowań związanych z produkcją detali cienkościennych, masowych, wykonywanych z bardzo krótkimi czasami cyklu.

Vertikal CM,VM, VM-R

Grupa wtryskarek pionowych o różnych konstrukcjach. Ze stałymi, przesuwnymi i obrotowymi stołami. Z jedną lub kilkoma jednostkami wtryskowymi, ustawionymi poziomo lub pionowo. Wtryskarki Vertikal to rozwiązania optymalnie dostosowane do wymagań naszych klientów.

Wittmann Battenfeld to nie tylko wspaniałe wtryskarki, to wieloletnie doświadczenie pozwalające na zaoferowanie naszym klientom różnorodnych technologii wtrysku.

• wtrysk wspomagany gazem AIRMOULD®
  • wtrysk wspomagany wodą AQUAMOULD®
  • wtrysk wielokomponentowy COMBIMOULD
  • wtrysk wielokomponentowy Co-Injection
  • technologia termostatowania form VARIOTHERM
  • technologia termostatowania form VARIOMOLD
  • wtrysk detail spienionych CELLMOULD®
  • zdobienie wyprasek w technologii IML
  • zdobienie wyprasek w technologii IMD
  • wtrysk drewna IMWOOD (WPC`s)
  • obtrysk zaprasekwtrysk płynnych silikonów LIM
  • wtrysk hermetycznych zamknięć IMIW
  • wtrysk proszków metali, ceramiki PIM (MIM, CIM)
  • wtrysk duroplastów

Nasze rozwiązania i konstrukcje zostały zauważone i docenione o czym świadczą nagrody uzyskane w latach 2009-2013 na targach PLASTPOL.

Battenfeld Polska

Injection Moulding Technology Sp. z o.o.

05-825 Grodzisk Mazowiecki,

Adamowizna, ul. Radziejowicka 108

e-mail: battenfeld@battenfeld.pl

www.battenfeld.pl

lista aktualności
Serwis współfinansowany ze środków UE w ramach działania 8.1.
Wspieranie działalności gospodarczej w dziedzinie gospodarki elektronicznej 8. osi priorytetowej Społeczeństwo informacyjne - zwiększenie innowacyjności gospodarki programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, 2007 - 2013
genplast
Dotacje Na Innowacje | Inwestujemy w Waszą Przyszłość